سرطان پروستات و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید!

فهرست مطالب
سرطان پروستات

سرطان پروستات از سلول‌های داخل غده پروستات منشأ می‌گیرد که بدون کنترل شروع به رشد می‌کنند. پروستات فقط در مردان وجود دارد، در جلوی راست روده قرار گرفته و مقداری از مایع منی آزاد شده در هنگام انزال را تولید می‌کند. در شرایط عادی به اندازه یک گردو است، اما با گذشت سال‌ها یا به دلیل برخی آسیب شناسی‌ها می‌تواند متورم شود و اختلالاتی به خصوص از نوع ادراری ایجاد کند. این غده به عملکرد هورمون‌ها، به‌ویژه هورمون‌های مردانه، مانند تستوسترون که بر رشد آن تأثیر می‌گذارند، بسیار حساس است.

سرطان پروستات چقدر شایع است؟

سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان در جمعیت مردان است و 18.5 درصد از کل سرطان‌های تشخیص داده شده در مردان را تشکیل می‌دهد. برآوردها برای سال 2020 از 36074 مورد جدید در سال در سراسر کشور خبر می‌دهد. علی‌رغم بروز بالا، خطر ابتلا به این بیماری با عواقب کشنده پایین است، به خصوص اگر اقدامات به موقع انجام شود و در مقایسه با سال 2015، کاهش نرخ مرگ و میر (-15.6 درصد) در سال 2020 برآورد شده است.

سرطان پروستات

پروستات چیست؟

پروستات غده‌ای گرد مانند شاه بلوط است که به دستگاه تناسلی مردانه تعلق دارد. در لگن (پایین شکم)، درست زیر مثانه و جلوی راست روده قرار دارد و اولین بخش مجرای ادرار را احاطه کرده است. پارانشیم از مجموعه‌ای از غدد توبولوآلوئولار تشکیل شده است که توسط یک لایه نسبتاً ضخیم از فیبرهای عضلانی صاف احاطه شده است. عملکرد اصلی پروستات کمک به تولید اسپرم است، زیرا بخشی از مایع منی آزاد شده در طول انزال را ترشح می‌کند (توجه داشته باشید: مایع منی همراه با اسپرم اسپرم را تشکیل می‌دهد).

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند؟

یکی از عوامل اصلی خطر ابتلا به سرطان پروستات سن است. احتمال بیماری قبل از 40 سالگی کم است، اما بعد از 50 سالگی به طور قابل توجهی افزایش می‌یابد و از هر سه سرطان حدود دو مورد در افراد بالای 65 سال تشخیص داده می‌شود. وقتی صحبت از سرطان پروستات به میان می‌آید.

خطر ابتلا به بیماری برای افرادی که یکی از بستگان خونی (پدر، برادر و غیره) مبتلا به این بیماری دارند، در مقایسه با افرادی که هیچ موردی در این بیماری ندارند، دو برابر است. وجود جهش در برخی از ژن‌ها مانند BRCA1 و BRCA2 که در شروع سرطان سینه و تخمدان نقش دارند، یا سندرم لینچ (سرطان روده بزرگ غیر پولیپوز ارثی؛ HNPCC) نیز می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد.

عوامل خطر مرتبط با سبک زندگی کم اهمیت نیستند. رژیم غذایی سرشار از چربی‌های اشباع شده، چاقی، ورزش نکردن تنها برخی از ویژگی‌ها و عادات ناسالم هستند که به طور فزاینده‌ای در دنیای غرب رواج یافته و می‌توانند به توسعه و رشد سرطان پروستات کمک کنند.

انواع سلول‌های سرطان پروستات

چندین نوع سلول در پروستات وجود دارد که هر کدام می‌توانند تبدیل شده و سرطانی شوند. تقریباً تمام سرطان‌های تشخیص داده شده پروستات از سلول‌های غده منشأ می‌گیرند و در نتیجه آدنوکارسینوم نامیده می‌شوند (مانند همه سرطان‌هایی که از سلول‌های یک غده منشا می‌گیرند). علاوه بر آدنوکارسینوم، سارکوم، کارسینوم سلول کوچک و کارسینوم سلول انتقالی نیز در موارد نادری در پروستات یافت می‌شود.

بسیار شایع‌تر از سرطان، پاتولوژی‌های خوش خیمی هستند که پروستات را تحت تاثیر قرار می‌دهند، به خصوص بعد از سن 50 سالگی، و گاهی اوقات علائمی ایجاد می‌کنند که می‌تواند با علائم تومور اشتباه گرفته شود. در هیپرپلازی خوش خیم پروستات، بخش مرکزی پروستات بزرگ می‌شود و رشد بیش از حد این بافت مجرای ادرار را فشرده می‌کند، کانالی که ادرار را از مثانه به خارج از پروستات می‌رساند. این فشرده سازی باعث ایجاد مشکلاتی در دفع ادرار می‌شود.

علائم سرطان پروستات چیست؟

سرطان پروستات معمولاً در مراحل اولیه علائمی ایجاد نمی‌کند. بیشتر سرطان‌های پروستات از قسمت بیرونی غده پروستات شروع می‌شود. این به این معنی است که برای ایجاد علائم، سرطان باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا بر لوله‌ای که ادرار را از مثانه به آلت تناسلی می‌برد فشار دهد. به این قسمت میزراه می‌گویند. علائم ادراری مانند مشکل در دفع ادرار به ندرت ناشی از سرطان پروستات است. آنها به احتمال زیاد ناشی از وضعیتی به نام هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) هستند.

اگر سرطان پروستات قبلاً به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته باشد (سرطان پروستات پیشرفته یا متاستاتیک)، می‌تواند علائمی مانند:

  • درد کمر یا استخوان که با استراحت از بین نمی‌رود
  • خستگی
  • کاهش وزن بدون دلیل

در صورت داشتن هر یک از این علائم با پزشک عمومی خود صحبت کنید.

هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH)

با افزایش سن مردان غده پروستات آن‌ها بزرگ می‌شود. این یک بیماری شایع به نام هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) است. با بزرگ شدن غده پروستات، می‌تواند بر مجرای ادرار و مثانه فشار بیاورد. این می تواند بر نحوه دفع ادرار شما تأثیر بگذارد و علائمی مانند:

  • دفع ادرار بیشتر در طول روز یا شب (شب ادراری)
  • مشکل در دفع ادرار که شامل جریان ضعیف‌تر، تخلیه نشدن کامل مثانه و زور زدن هنگام شروع تخلیه مثانه است.
  • فوریت برای دفع ادرار

BPH به سرطان تبدیل نمی‌شود. اما می‌توانید همزمان با داشتن مناطقی در غده پروستات که حاوی سلول‌های سرطانی هستند، پروستات بزرگ نیز داشته باشید. اگر علائم BPH را دارید، مهم است که به پزشک عمومی خود مراجعه کنید. علائم به این معنی نیست که شما سرطان پروستات دارید، اما مهم است که آنها را بررسی کنید. به عنوان بخشی از بررسی علت علائم، ممکن است یک آزمایش خون به نام آزمایش PSA انجام دهید. این یکی از آزمایشاتی است که پزشکان برای کمک به تشخیص سرطان پروستات از آن استفاده می‌کنند.

سرطان پروستات و هر آنچه که باید در مورد آن بدانید!

درمان سرطان پروستات

سرطان پروستات عمدتاً بعد از 50 سالگی بروز می کند. سلول های سرطانی در حدود 40 درصد از افراد 50 ساله وجود دارند و با افزایش سن خطر ابتلا به آن افزایش می یابد. در واقع، طبق مطالعات اخیر و آمارهای پزشکی، تقریباً همه مردان بالای 80 سال شیوع کمی سرطان پروستات دارند. درمان شما به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله اینکه سرطان چقدر بزرگ است، اینکه آیا در جای دیگری از بدن شما پخش شده است یا خیر و سلامت عمومی.

آمادگی برای درمان و زندگی پس از آن (پیش از آمادگی)

کارهایی وجود دارد که می‌توانید انجام دهید تا به شما کمک کند هنگام آماده شدن برای درمان، کنترل بیشتری بر سلامت جسمی و روانی خود داشته باشید. در بیمارستان، آمادگی برای درمان را پیش‌هابیت یا پیش‌هاب نیز می‌گویند.

گزینه‌های درمانی سرطان پروستات

گزینه‌های درمانی سرطان پروستات به شرح زیر است:

نظارت فعال

اگر سرطان پروستات در شما تشخیص داده شد که نیازی به درمان فوری ندارد، ممکن است تحت نظارت فعال باشید. انتظار هوشیار راه دیگری برای نظارت بر سرطان شما است.

جراحی برای سرطان پروستات

جراحی یکی از درمان‌های اصلی سرطان پروستات است. شما معمولا پروستاتکتومی رادیکال انجام می‌دهید. این به معنای برداشتن کل غده پروستات است.

هورمون درمانی برای سرطان پروستات

سرطان پروستات معمولاً برای رشد به تستوسترون بستگی دارد. هورمون درمانی میزان تستوسترون را در بدن مسدود می‌کند یا کاهش می‌دهد.

رادیوتراپی برای سرطان پروستات

رادیوتراپی از امواج پر انرژی مشابه اشعه ایکس برای از بین بردن سلول‌های سرطانی پروستات استفاده می‌کند. رادیوتراپی می‌تواند سرطان را به تنهایی یا با هورمون درمانی داشته باشید.

درمان در صورت عود سرطان پروستات

سرطان شما ممکن است پس از تلاش برای درمان آن (رادیکال یا درمانی) عود کند. در صورت بروز این اتفاق، گزینه‌های درمانی شامل موارد زیر است.

کرایوتراپی برای سرطان پروستات

کرایوتراپی از سرمای شدید برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. این یک درمان رایج برای سرطان پروستات نیست و فقط در مراکز خاص یا به عنوان بخشی از یک کارآزمایی بالینی در دسترس است.

سونوگرافی متمرکز با شدت بالا (HIFU) برای سرطان پروستات

HIFU از امواج صوتی با فرکانس بالا برای از بین بردن سلول‌های سرطانی پروستات استفاده می‌کند. این یک درمان رایج برای سرطان پروستات نیست و فقط در مراکز خاص یا به عنوان بخشی از یک کارآزمایی بالینی در دسترس است.

کلام آخر

پروستات غده‌ای است که فقط در مردان وجود دارد و وظیفه اصلی آن تولید و ذخیره مایع منی آزاد شده در هنگام انزال است. در جلوی راست روده، زیر مثانه قرار دارد و مجرای ادرار، مجرای کوچکی که برای انتقال ادرار استفاده می‌شود، را می‌پوشاند. سرطان پروستات یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در میان مردان است و خطر آن به طور مستقیم با سن مرتبط است. اگر در سن 50 سالگی از هر 4 مرد، 1 نفر دارای سلول‌های سرطانی در پروستات باشد، در سن 80 سالگی، این بیماری از هر 2 مرد 1 نفر را مبتلا می‌کند. بزرگ شدن این غده (که در شرایط عادی به اندازه یک گردو است) لزوماً نشانه وجود تومور نیست.

در واقع می‌تواند تکثیر فیزیولوژیکی کاملاً خوش خیم داشته باشد و حتی در حضور سلول‌های بدخیم رشد کند. می‌تواند آنقدر کند باشد که خطری نداشته باشد. سرطان پروستات معمولاً به آرامی رشد می‌کند، بدون اینکه به خارج از غده گسترش یابد. با این حال، اشکال تهاجمی تری نیز وجود دارد که در آن سلول‌های بیمار به سرعت به بافت‌های اطراف حمله می‌کنند و همچنین به سایر اندام‌ها گسترش می‌یابند.

منبع

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *