آیا بزرگ‌ شدن طحال خطرناک است؟ علت، علائم و درمان قطعی

فهرست مطالب
آایا بزرگ شدن طحال خطرناک است

طحال نقش مهمی در فیلترکردن گلبول‌های قرمز خون، حمایت از تولید گلبول‌های سفید و تقویت سیستم ایمنی ایفا می‌کند. به همین جهت سلامتی این اندام برای ما بسیار مهم است. به طور معمول در طی معاینات روتین مشخص می‌شود که طحال بزرگ ‌شده است. گاهی اوقات حتی بدون اینکه علائمی از خود نشان دهد این اتفاق می‌افتد. در صورت عدم درمان بزرگ‌ شدن طحال می‌تواند جریان خون را کاهش داده و به اندام آسیب برساند.

آیا بزرگ‌ شدن طحالخطرناک است؟

بزرگ‌ شدن طحال

بزرگ‌ شدن طحال  که به آن یا اسپلنومگالی (به انگلیسی: Splenomegaly ) گفته می‌شود، معمولاً به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای مختلف رخ می‌دهد و با درمان بیماری به حالت قبلی خود بازمی‌گردد. بزرگ‌ شدن طحال بیماری نیست که همیشه علائم ایجاد کند.

به همین دلیل، اغلب در معاینه فیزیکی متوجه آن می‌شود. اگر پزشک مشکوک به بزرگ‌ شدن طحال باشد، در طول معاینه فیزیکی بیمار، سمت چپ بالای شکم را بررسی می‌کند و بررسی می‌کند که آیا بزرگی وجود دارد یا خیر. اگر بیمار طحال بزرگی داشته باشد، ممکن است برای شروع درمان بیماری‌های زمینه‌ای، معاینات معمولی مانند آزمایش خون و روش‌های تصویربرداری درخواست شود.

آیا بزرگ‌ شدن طحال خطرناک است؟

بزرگ‌ شدن طحال بر هر یک از این عملکردهای حیاتی تأثیر می‌گذارد. همان‌طور که طحال شما رشد می‌کند، گلبول‌های قرمز غیرطبیعی و همچنین سلول‌های طبیعی را فیلتر می‌کند و تعداد سلول‌های سالم در جریان خون را کاهش می‌دهد. در همان زمان، تعداد زیادی پلاکت به‌دام‌افتاده است.

گلبول‌های قرمز و پلاکت‌های اضافی در نهایت می‌تواند طحال را مسدود کرده و بر عملکرد طبیعی آن تأثیر بگذارد. در نتیجه بزرگ‌ شدن طحال، جریان خون ممکن است ناکافی باشد و این ممکن است به برخی از اندام آسیب برساند. علاوه بر آن علت بزرگ‌شدن طحال نیز می‌تواند یک بیماری خطرناک باشد که نیاز به تشخیص و درمان فوری داشته باشد.

سایر عوارض بالقوه بزرگ‌شدن طحال را می‌توان به شرح زیر فهرست کرد:

عفونت: بزرگ‌ شدن طحال باعث می‌شود تعداد گلبول‌های قرمز سالم، پلاکت‌ها و گلبول‌های سفید در جریان خون کاهش یابد که منجر به عفونت‌های مکرر می‌شود. علاوه بر عفونت، عوارض آن شامل کم‌خونی و افزایش خونریزی است.

پارگی طحال: حتی طحال‌های سالم نیز به راحتی آسیب می‌بینند، به خصوص در تصادفاتی مانند تصادفات اتومبیل. وقتی طحال بزرگ می‌شود، احتمال پارگی بسیار بیشتر می‌شود. پارگی طحال می‌تواند باعث خونریزی خطرناک در حفره شکمی شود.

علت بزرگ‌ شدن طحال

بزرگ‌ شدن طحال معمولاً به دلیل عوامل خارجی مانند آسیب و ضربه اتفاق می‌افتد. با این حال، برخی از بیماری‌های دیگر که باعث بزرگ‌ شدن طحال می‌شوند را می‌توان به شرح زیر فهرست کرد:

  • عفونت‌های ویروسی و باکتریایی
  • سیروز
  • کم‌خونی همولیتیک (کم‌خونی)
  • سرطان خون
  • لنفوم
  • روماتیسم مفصلی
  • بیماری گوچر
  • بیماری آمیلوئیدوز
  • نارسایی قلبی
  • لوپوس
  • تومورها
  • سارکوئیدوز
  • بیماری‌های کبدی

بیماری‌های عفونی

بیماری‌های عفونی ویروسی مانند مونونوکلئوز (بیماری بوسیدن) و HIV ، عفونت‌های باکتریایی مانند سل و اندوکاردیت و همچنین عفونت‌های انگلی معروف به مالاریا و توکسوپلاسموز باعث بزرگ‌شدن طحال می‌شوند.

سیروز و هپاتیت مزمن

سیروز و هپاتیت مزمن که به عنوان بیماری‌های کبدی شناخته می‌شوند، می‌توانند با فشار بر فشار خون عبوری از کبد و طحال، باعث بزرگ‌شدن طحال شوند.

بیماری‌های خودایمنی

بیماری‌های التهابی به نام لوپوس، سارکوئیدوز و آرتریت روماتوئید از جمله علل بزرگ‌شدن طحال هستند.

کم‌خونی همولیتیک و نوتروپنی

بیماری‌هایی مانند کم‌خونی و نوتروپنی که باعث زوال زودرس گلبول‌های قرمز می‌شوند نیز از علل بزرگ‌شدن طحال هستند.

بیماری نیمن پیک، گوچر و سلول داسی‌شکل

بیماری‌های Niemann-Pick، Gaucher و Sickle Cell که در دسته بیماری‌های متابولیک ارثی قرار می‌گیرند، ممکن است باعث بزرگ‌شدن طحال شوند.

ضایعات کانونی

جدا از توده‌های خوش‌خیم که به عنوان کیست یا آبسه شناخته می‌شوند، سرطان متاستاتیک که از ناحیه دیگری گسترش می‌یابد نیز یکی از دلایل بزرگ‌شدن طحال است.

سرطان

سرطان‌های خون مانند لوسمی و لنفوم می‌توانند با سلول‌های خارجی به طحال نفوذ کنند که به افزایش ادامه می‌دهند و باعث بزرگ‌شدن طحال می‌شوند.

همچنین بخوانید: علائم سرطان طحال

بزرگ‌ شدن طحال

علائم بزرگ‌ شدن طحال

اگرچه بزرگ‌ شدن طحال ممکن است علائم ایجاد کند، اما در بسیاری از بیماران علائم آن‌قدر خفیف هستند که قابل‌توجه نیستند. معمولاً طی معاینه فیزیکی متوجه می‌شود که طحال بزرگ شده است. علائم معمولاً مربوط به بیماری‌های زمینه‌ای است. برخی از این علائم به شرح زیر است:

  • درد در سمت چپ بالای شکم
  • سیری سریع، کاهش وزن
  • احساس تورم
  • خستگی
  • بیماری‌های عفونی مکرر
  • کم‌خونی
  • خونریزی آسان
  • تنگی نفس

روش‌های تشخیصی بزرگ‌ شدن طحال

تشخیص بزرگی طحال معمولاً با معاینه فیزیکی انجام می‌شود. در طول معاینه، پزشک سمت چپ بالای شکم بیمار را بررسی می‌کند و به دنبال بزرگ‌ شدن طحال می‌گردد. در صورت مشاهده بزرگی طحال، ممکن است از بیمار آزمایشاتی خواسته شود. می‌توان از روش‌های تشخیصی مانند آزمایش خون برای اندازه‌گیری مقادیر خون، سونوگرافی  و MRI برای نظارت بر جریان خون در طحال استفاده کرد.

درمان بزرگ‌ شدن طحال

برای درمان بزرگی طحال، ابتدا لازم است درک کنیم که مشکل اصلی چیست. اگر بیماری‌هایی که می‌توانند باعث بزرگ‌شدن طحال شوند ناشی از عفونت باشند، پزشک ممکن است درمان‌های دارویی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها را برای درمان بیماری ایجادکننده عفونت توصیه کند. درمان آنتی‌بیوتیکی فقط در درمان بیماری‌های ناشی از عفونت باکتریایی استفاده می‌شود. اگر عوامل ایجادکننده بزرگی طحال به دلیل بیماری‌های عفونی نباشد، از درمان آنتی‌بیوتیکی استفاده نمی‌شود. در چنین مواردی عمل برداشتن طحال به نام اسپلنکتومی انجام می‌شود.  اسپلنکتومی بسته به شرایط بیمار به دو روش مختلف انجام می‌شود:

  • برداشتن کامل طحال
  • طحال برداری جزئی

بزرگ‌شدن طحال در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به عوارض جدی شود. طحال درمان نشده به رشد خود ادامه می‌دهد و خطر پارگی و خونریزی را افزایش می‌دهد. از آنجایی که طحال عضوی بسیار خونی است، در صورت پارگی یا خونریزی می‌تواند خطرات جانی را به همراه داشته باشد. عمل اسپلنکتومی با انتخاب مناسب‌ترین روش جراحی لاپاراسکوپی یا جراحی رباتیک برای بیمار انجام می‌شود.

بعد از جراحی بزرگ‌ شدن طحال به چه نکاتی باید توجه کرد؟

پس از جراحی بزرگ‌ شدن طحال، بیمار می‌تواند در عرض یک هفته ترخیص شود. قبل از بهبودی کامل، به بیمار تحت عمل جراحی، بلندکردن وسایل سنگین یا انجام حرکات فیزیکی که به او فشار می‌آورد توصیه نمی‌شود. یکی از مهم‌ترین مسائلی که پس از جراحی بزرگ‌شدن طحال باید در نظر گرفت، داروهایی است که از سیستم ایمنی بدن حمایت می کنند. طحال عضوی است که در برابر بسیاری از باکتری‌ها مقاومت می‌کند؛ بنابراین، ضعیف‌شدن سیستم ایمنی بدن پس از برداشتن طحال، طبیعی است.

دریافت منظم واکسن‌های توصیه شده توسط پزشک و حمایت از سیستم ایمنی بسیار مهم است. اگرچه طحال عضو مهمی برای سیستم ایمنی است، اما این امکان برای افراد وجود دارد که بدون طحال به زندگی خود ادامه دهند. طحال در دوره رشد کودکان بیشترین فعالیت را دارد و پس از آن به‌تدریج عملکرد آن کاهش می‌یابد. این امکان برای افرادی که طحال آنها برداشته شده است، با ایجاد برخی تغییرات کوچک در زندگی روزمره خود، مانند تغییر عادات غذایی و آشامیدنی، ورزش و دوری از مصرف الکل و دخانیات، ممکن است به سلامت زندگی کنند.

آیا برداشتن طحال عوارض جانبی دارد؟

در موارد بزرگ‌ شدن طحال که با آنتی‌بیوتیک و روش‌های مختلف درمانی بهبود نمی‌یابد، جراحی برداشتن طحال به نام اسپلنکتومی انجام می‌شود. با این جراحی طحال فرد برداشته می‌شود. فرد می‌تواند بدون طحال به زندگی خود ادامه دهد، اما ایمنی او در برابر عفونت‌ها کاهش می‌یابد. برخی از تزریقات ممکن است توسط پزشک توصیه شود زمانی که قدرت ایمنی کاهش می‌یابد. به‌غیراز تزریق، مکمل‌های دارویی تقویت‌کننده سیستم ایمنی نیز در صورت بیمار شدن فرد تجویز می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *