سرطان سینه بیماری است که در آن سلولهای سینه به طور غیرطبیعی و به روشی کنترلنشده رشد میکنند و تودهای به نام تومور تشکیل میدهند. در صورت عدم درمان، تودهها ممکن است از بافت پستان به سایر قسمتهای بدن مانند استخوانها، کبد یا ریهها سرایت کنند. سرطان سینه هم مردان و هم زنان را مبتلا میکند، اگرچه در مردان کمتر دیده میشود. ما در این مقاله به بررسی علائم سرطان سينه میپردازیم.
برخی از سرطانهای سینه که به عنوان سرطانهای پیشتهاجمی یا کارسینوم درجا شناخته میشوند، در داخل مجاری شیر یا لوبولهای تولیدکننده شیر پستان ظاهر میشوند. سایر سرطانهای تهاجمی سینه در بافت طبیعی سینه رشد میکنند و ممکن است به سایر نقاط بدن گسترش یابند. انواع مختلفی دارد، از جمله بیماری پاژه، سرطان سینه التهابی، کارسینوم مجرای، کارسینوم لوبولار، سرطان پستان مثبت گیرنده هورمونی، سرطان پستان مثبت HER-2 و سرطان پستان سه گانه منفی (که تست استروژن، پروژسترون و HER-2 منفی است).
سرطان سینه چقدر شایع است؟
سرطان سینه شایعترین سرطانی است که در زنان تشخیص داده میشود و تخمین زده میشود که روزانه 8 نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند. خوشبختانه با تشخیص و درمان سریع، از هر 10 زن مبتلا به سرطان سینه 9 نفر حداقل 5 سال زنده میمانند و بسیاری از آنها بسیار بیشتر عمر میکنند.
علائم سرطان سینه چیست؟
علائم سرطان سینه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- توده یا ناحیهای از بافت ضخیم در سینه
- تغییر در اندازه یا شکل یک یا هر دو سینه
- تغییر در شکل یا ظاهر نوک پستان، مانند پوسته پوسته شدن، زخمها، قرمزی یا وارونگی (جایی که نوک پستان به جای اشاره به داخل میچرخد.)
- تغییرات در پوست سینهها، مانند گودی (شبیه پوست پرتقال)، بثورات پوستی یا قرمزی
- ناراحتی یا تورم در زیربغلها
علائم سرطان سینه در مردان مشابه علائمی است که زنان تجربه میکنند. اگر علائم غیرعادی مانند موارد فوق دارید، باید به پزشک مراجعه کنید تا آنها را بررسی کند.
سرطان سینه چه علائم و نشانهایی دارد؟
سرطان پستان معمولاً به عنوان یک توده بدون درد در پستان دیده میشود. از این رو زنانی که یک توده غیرطبیعی در پستان پیدا میکنند باید با یک پزشک متخصص مشورت کنند. حتی اگر هیچ دردی را احساس نکنند. به طور کلی علائم و نشانههای سرطان پستان شامل موارد زیر است:
- توده پستان یا ضخیم شدن آن
- تغییر در اندازه، شکل یا ظاهر پستان
- کمرنگ، قرمزی، گودال یا تغییر دیگر در پوست
- تغییر در ظاهر نوک پستان یا تغییر در پوست اطراف نوک پستان (آئرولا)
- تخلیه غیرطبیعی نوک پستان
دلایل زیادی برای ایجاد تودهها در پستان وجود دارد که بیشتر آنها سرطان نیست. 90 ٪ از تودههای پستان، سرطانی نیستند. ناهنجاریهای پستان غیرسرطانی شامل تودههای خوشخیم مانند فیبرنوما و کیست به عنوان WEL است.
چه چیزی باعث سرطان سینه میشود؟
در حالی که هیچ دلیل خاصی برای سرطان سینه وجود ندارد، اما برخی از عوامل میتوانند احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. از جمله:
نوشیدن الکل
الکل ممکن است سطح استروژن را در بدن افزایش دهد و با افزایش 30 تا 50 درصدی خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است.
وزن ناسالم
چاق بودن ، 20 تا 40 درصد خطر ابتلا به سرطان سینه را در زنان یائسه افزایش میدهد.
سیگار کشیدن
به خصوص اگر در دوران نوجوانی شروع کرده باشید، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد.
عوامل دیگری که قابل تغییر نیستند نیز بر احتمال ابتلا به سرطان سینه تأثیر میگذارند:
سن شما
هر چه سن شما بالاتر میرود، احتمال آسیب دیدن سلولهای شما و پیشرفت سرطان بیشتر است. تقریباً از هر 5 سرطان سینه 4 مورد در زنان بالای 50 سال تشخیص داده میشود.
سینههای متراکم
زنانی که بافت متراکمتری در سینهها دارند (که فقط با استفاده از اشعه ایکس یا ماموگرافی قابل مشاهده است) ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه باشند. زنانی که قبلا در معرض پرتودرمانی در ناحیه قفسه سینه قرار گرفتند (مثلا برای سرطانهای دوران کودکی) ممکن است 5 برابر بیشتر از زنانی که در معرض پرتودرمانی نبودند، در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه باشند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر متوجه علائم سرطان سینه احتمالی، مانند توده، درد، خارش، ترشحات نوک سینه یا فرورفتگی شدید، یا در مورد خطر ابتلا به سرطان سینه خود نگرانی دارید، به پزشک یا متخصص غدد و پستان مراجعه کنید. پزشک علائم شما را ارزیابی میکند و در صورت نیاز آزمایشات بیشتر را بررسی میکند.
سرطان سینه چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک شما ممکن است از ابزارهای زیادی برای تشخیص سرطان سینه استفاده کند.
- معاینه فیزیکی: این معاینه شامل بررسی هرگونه توده یا هر چیز دیگری است که در سینهها و زیر بغل غیرمعمول به نظر میرسد.
- سابقه پزشکی
- آزمایشات تصویربرداری مانند ماموگرافی، سونوگرافی یا MRI
- بیوپسی سینه
همچنین آزمایشات شیمی خون که مواد مختلف موجود در خون از جمله الکترولیتها، چربیها، پروتئینها، گلوکز (قند) و آنزیمها را اندازه گیری میکند، نیز انجام میشود.